In Mozambique worden olifanten zonder slagtanden geboren door stroperij

© Walter Stein / Getty Images

360 Magazine

| Amsterdam | 05 november 2021

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Voor het eerst in drie jaar stemt Israëlisch parlement in met begroting

» Italianen maken weer thuis pasta

In de jaren tachtig werd 90 procent van de olifanten gedood

Onderzoekers stelden vast dat jaren van conflict in Mozambique hebben geleid tot een groter aantal olifanten zonder slagtanden.

Tijdens de burgeroorlog tussen 1977 en 1992 slachtten strijders van beide kanten olifanten om oorlogsinspanningen te financieren met ivoor. In een regio die nu Gorongosa National Park heet, werd ongeveer 90 procent van de olifanten gedood. De overlevende olifanten hadden iets gemeenschappelijks: de helft van de vrouwtjes had van nature geen slagtanden, terwijl voor de oorlog minder dan een vijfde geen slagtanden had.

De helft van de vrouwtjesolifanten heeft geen slagtanden meer

Na de oorlog gaven de overlevende vrouwtjes zonder slagtanden hun genen door met verwachte, maar ook verrassende resultaten. Ongeveer de helft van hun dochters had geen slagtanden. Verbluffender was dat twee derde van hun nakomelingen vrouwelijk was, schrijft NBC. De jaren van burgeroorlog ‘veranderden het evolutietraject in die populatie’, aldus evolutionair bioloog Shane Campbell-Staton van de Princeton University. Evolutie wordt doorgaans gezien als een traag verlopend traject, maar blijkbaar vinden soms ook op korte termijn veranderingen plaats.

Lees ook:

Recent verschenen