In vijf kwartier maximaal 400 kilo jakobsschelpen plukken

| Nina Belz | 08 juli 2019

Grootverbruiker Frankrijk is vanwege de streng gereguleerde visvangst genoodzaakt de sint-jakobsschelp te importeren van de Engelsen. Beter is de schelp handmatig van de bodem te plukken.

‘Hoe laat is het?’ vraagt Wally Wade, terwijl hij een paar oranje handschoenen aantrekt en elastiekjes over zijn polsen schuift. Die moeten zijn wetsuit afsluiten. ‘57,’ antwoordt Victor Coutin. Wade staat samen met zijn collega Jean-Elie Saux in duikersuitrusting aan de reling van de Ki Dour Mor. Het is een druilerige dag, amper 10 graden, maar de zee in de Baai van Saint-Brieuc is rustig. ‘Toe maar,’ zegt Coutin na een korte blik op zijn horloge. Zijn twee werknemers laten zich achterover in het water vallen en zijn meteen verdwenen. Coutin zal hen in de komende vijf kwartier maar één keer zien om hun zuurstoffles te verwisselen.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid