India’s beroemde levende hangbruggen zijn voorgedragen als werelderfgoed

© Unsplash

360 Magazine

| Amsterdam | 04 april 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Zware ramadan voor moslims in Oekraïne

» Russen verlaten Tsjernobyl – mogelijk vanwege blootstelling aan straling

Lokale gemeenschap verheugd met erkenning

De noordoostelijke bergstaat Meghalaya telt meer dan honderd levende bruggen, unieke bouwwerken die tot stand zijn gekomen door een combinatie van natuur en menselijke vindingrijkheid. De iconische hangbruggen, die gevormd worden uit de wortels van bomen, zijn onlangs genomineerd voor een plek op de felbegeerde werelderfgoedlijst van de Unesco, bericht The Guardian.

Meghalaya is een erg afgelegen gebied en wordt ook wel ‘de natste plaats op aarde’ genoemd. De levende wortelbruggen zijn de enige manier waarop de dorpelingen een rivier kunnen oversteken om hun velden te bereiken, producten te verkopen, een dokter te bereiken of kinderen naar school te sturen. 

‘Ik ben erg blij dat de kennis van onze ouderen door de Unesco is erkend’

Eerst wordt een bamboeconstructie over de rivier gespannen, waarna de wortels van de rubberboom (Ficus elastica) regelmatig gekneusd en gebogen worden om met de bamboe verstrengeld te raken tot een sterk netwerk. In het begin kunnen slechts ongeveer vijftien mensen per dag over de brug, later kunnen dat er wel vijftig of meer zijn. Het kan wel twintig jaar duren voordat een brug met levende wortels klaar is.

Morningstar Khongthaw (drieëntwintig jaar) is oprichter van de Living Bridges Foundation, die nieuwe bruggen bouwt en oude bruggen helpt te behouden. Zijn dorp, Rangthylling, telt twintig levende wortelbruggen. ‘Ik ben erg blij dat de kennis van onze ouderen door de Unesco is erkend. We willen die kennis delen zodat ook toekomstige generaties ervan kunnen profiteren.’

De deelstaatregering van Meghalaya dringt al jaren aan op het Unesco-label in de hoop dat het gemakkelijker wordt om de bruggen te behouden en tegelijkertijd het toerisme te stimuleren.

Lees ook:

Recent verschenen