Iran breidt nucleair programma uit, volgens VN-waakhond

© Dean Calma / IAEA

The Wall Street Journal

| New York | Joep Harmsen | 16 november 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Het Israëlische leger beweert wapens te hebben gevonden in het Al-Shifa-ziekenhuis

» Christendemocraat Luc Frieden wordt de nieuwe premier van Luxemburg

Iran heeft toestemming VN-inspecteurs ingetrokken

Iran is de afgelopen maanden doorgegaan met het uitbreiden van zijn nucleaire programma, inclusief de voorraad verrijkt uranium die mogelijk in wapens zou kunnen worden gebruikt, schrijft The Wall Street Journal. In het vertrouwelijke kwartaalrapport van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA), dat door de zakenkrant is ingezien, wordt het ‘gebrek aan medewerking’ van Iran bij het toezicht op zijn nucleaire programma veroordeeld en wordt bezorgd gereageerd op ‘de toename van zijn voorraden verrijkt uranium’.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Het VN-agentschap bekritiseerde Teheran ook omdat het ‘de toestemming van verschillende Europese inspecteurs om te werken’ in de nucleaire faciliteiten van het land had ingetrokken. Volgens diplomatieke bronnen zijn acht experts het doelwit van het verbod.

Amerikaanse functionarissen hebben tegen WSJ gezegd dat Iran waarschijnlijk minder dan twee weken nodig heeft om genoeg materiaal voor een kernwapen te produceren. Het land zou echter nog niet de kennis bezitten om een atoombom te kunnen bouwen.

Lees ook:

Recent verschenen