Iran ondermijnt atoomakkoord door camera’s toezichthouder te verwijderen

© Joe Klamar / AFP

360 Magazine

| Amsterdam | 10 juni 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» China: onderminister BZ wordt hoogste mediabaas van het land

» Nigeria: nieuwe aanslag leidt tot 32 doden

Iraanse actie is mogelijk ‘fatale klap’ voor nucleaire deal

Het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) heeft donderdag bevestigd dat Iran zevenentwintig bewakingscamera’s van zijn nucleaire installaties zal verwijderen. Deze camera’s worden gebruikt om toezicht te houden op mogelijke uraniumverrijking. Naar verluidt heeft het land voldoende verrijkt uranium verzameld om zeer binnenkort een kernbom te ontwikkelen, bericht Politico.

Deze Iraanse actie vormt ‘een ernstige belemmering’ voor het werk van het IAEA in het land, waarschuwde Rafael Grossi, directeur-generaal van de atoomwaakhond. Volgens hem zal het agentschap binnen vier weken niet langer toezicht kunnen houden op het nucleaire programma van Iran, wat, zo betreurt Grossi, een ‘fatale klap’ zou zijn voor het akkoord van Wenen uit 2015. Die overeenkomst is al ernstig verzwakt door de terugtrekking van de VS in 2018, schrijft Politico.

Teheran is ontstemd geraakt door een resolutie die woensdag is goedgekeurd door een meerderheid van de vijfendertig leden van het IAEA. Een groep westerse landen heeft zich uitgesproken tegen het land, omdat ze al meer dan twee jaar wacht op uitleg van Iran over de herkomst van het uranium dat op drie verschillende plaatsen is ontdekt.

Lees ook:

Recent verschenen