Japanse oud-premier Abe neergeschoten tijdens campagnetoespraak

© Kyodo News / AP

360 Magazine

| Amsterdam | 08 juli 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» VS: moordenaar George Floyd opnieuw veroordeeld

» Franse brandweer roept brand in Zuiden uit tot ‘megabrand’

Voormalig premier vertoont geen ‘teken van leven’

Volgens de eerste berichten van het Japanse televisiestation NHK is Shinzo Abe (67) ‘op straat in elkaar gezakt nadat hij werd neergeschoten in de prefectuur Nara’, in het westen van het land, waar hij campagne voerde voor een kandidaat van de Liberaal-Democratische Partij.

De Japanse regering bevestigde de aanslag, die om 11.30 uur lokale tijd plaatsvond, en verklaarde dat ‘de toestand van de heer Abe momenteel onbekend is’. Maar volgens de brandweer, geciteerd door NHK, had Shinzo Abe al een ‘hart- en ademhalingsstilstand’ en vertoonde hij ‘geen tekenen van leven’ toen hij onmiddellijk na de aanslag naar het ziekenhuis werd gebracht.

Getuigen verklaarden dat Shinzo Abe in de nek en van achteren was beschoten

Volgens de zender heeft de politie op de plaats van de aanslag een man gearresteerd voor ‘poging tot doodslag’. De man, ongeveer veertig jaar oud, was blijkbaar gewapend met een pistool toen hij werd gearresteerd. Getuigen, waaronder een NHK-journalist ter plaatse, verklaarden dat Shinzo Abe in de nek en van achteren was beschoten. The Guardian maakt melding van een amateurvideo waarin ‘Abes entourage te zien is die zich naar hem toe haast, terwijl achter hem rook zichtbaar is’. Maar het filmpje ‘toont niet het moment dat hij ineenstort’.

De Amerikaanse ambassadeur in Japan, Rahm Emanuel, verklaart dat hij ‘geschokt’ is door de aanval, aldus het Britse dagblad. ‘Abe is een voortreffelijk leider van Japan en een standvastige bondgenoot van de Verenigde Staten geweest. De Amerikaanse regering en het Amerikaanse volk bidden voor het welzijn van Abe, zijn familie en het Japanse volk,’ voegde hij eraan toe.

Abe was de langstzittende premier van Japan. Hij was in 2006 één jaar in functie en van 2012 tot 2020 opnieuw.

Update: De Japanse autoriteiten bevestigen dat Abe om 18.00 uur plaatselijke tijd is overleden.

Lees ook:

Recent verschenen