Kazachstan: president ontslaat regering na ‘zeldzame’ protesten

© Abduaziz Madyarov / AFP

360 Magazine

| Amsterdam | 05 januari 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Intel maakt excuses in China vanwege boycot Xinjiang

»Balinese ondernemers willen duurzaam toerisme

Kassym-Jomart Tokajev heeft woensdag zijn kabinet ontslagen in reactie op de betogingen die sinds zondag verschillende steden in het land zijn uitgebroken. De president heeft tevens de noodtoestand uitgeroepen. The New York Times merkt op dat dit een ‘zeldzame’ uiting van woede is in dit autoritaire land.

De protesten volgen op een prijsstijging van vloeibaar aardgas (LNG). Dinsdag heeft de politie stungranaten en traangas gebruikt om een demonstratie in Almaty, waar enkele duizenden mensen zich hadden verzameld, uiteen te drijven.

Betogers eisen ook dat de voormalige president zijn macht inlevert

Tokajev, die in 2019 president werd, wordt algemeen beschouwd als een verlengstuk van ex-president Noersoeltan Nazarbajev, de voormalige baas van de Communistische Partij die Kazachstan heeft geleid sinds de onafhankelijkheid van de Sovjet-Unie. De 81-jarige Nazarbajev geniet nog steeds een enorme macht. Hij draagt de titel ‘Leider van de Natie’ en is voorzitter van de Veiligheidsraad van het land.

Tegen dinsdag werd het duidelijk dat het de betogers om meer ging dan brandstofprijzen. Ze eisen ook dat Nazarbajev uit al zijn publieke functies wordt gezet, aldus The New York Times. In de Kazachse stad Aktau schreeuwden demonstranten leuzen als ‘Wegwezen, ouwe!’

Recent verschenen