Intel maakt excuses in China vanwege boycot Xinjiang

© Niu bo / Imagine China

360 Magazine

| Amsterdam | 05 januari 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Kazachstan: president ontslaat regering na ‘zeldzame’ protesten

» Balinese ondernemers willen duurzaam toerisme

Boycot leidde tot woedende reacties in China

Intel heeft zijn excuses aangeboden aan partners en klanten in China nadat het lokale leveranciers had laten weten niet langer arbeidskrachten of goederen uit Xinjiang te zullen gebruiken, bericht The Verge. Allerlei landen, waaronder de VS, beperken de handel met Xinjiang vanwege de manier waarop Beijing de islamitische Oeigoerse minderheid in de regio behandelt. Eerder deze maand stelden de VS een verbod in op invoer uit Xinjiang, tenzij kan worden aangetoond dat goederen zijn gemaakt zonder dwangarbeid.

Het besluit zorgde voor woedende reacties op Chinese sociale media

In een jaarlijkse brief aan leveranciers zei Intel dat het ‘verplicht’ was om deze beperkingen op de handel in Xinjiang te volgen en er daarom voor te zorgen dat het niet langer arbeid, goederen of diensten uit de regio betrekt. De brief zorgde voor woedende reacties op Chinese sociale media, en de Chinese popster Karry Wang, voormalig Intel-ambassadeur, verbrak de banden met het bedrijf.

De Chinese markt bedraagt met 20 miljard dollar, een kwart van Intels wereldwijde omzet en er werken ruim tienduizend Chinezen voor het bedrijf.

Lees ook:

Recent verschenen