• Politiek
  • Koos de Class War-fuckparade een verkeerd doelwit?

Koos de Class War-fuckparade een verkeerd doelwit?

| 08 oktober 2015

Het verzet tegen opwaardering van buurten – Engelse vakterm: gentrification – 
groeit. In Londen werd eind september een cornflakescafé bestookt omdat daar een bakje ‘shooty shooty bang bang’ (chocoladeflakes in witte, biologische chocolademelk) zes euro kost. Ook in Amsterdam vinden regelmatig protesten plaats tegen de ‘veryupping’ van de stad.

Nee

Een wereld zonder ongelijkheid wensen, alla, maar moet dan ook meteen elk gevoel voor proportie uit het oog worden verloren? Onrechtvaardigheid is overal, bij ons en in het 
buitenland, maar tegelijk hebben mensen meer ruimte dan ooit om hun ongenoegen kenbaar te maken en veranderingen af te dwingen. Om die reden is de aanval op het Cereal Killer-café van dit weekend, waarbij bezittingen werden vernield en de medewerkers de stuipen op het lijf gejaagd, frustrerend, beschamend en ronduit dom. Het is een cafeetje waar je voor een paar pond een bakje muesli kunt krijgen; je kunt het negeren of er kind aan huis aan worden, al naar gelang hoe je je cornflakes graag eet. Het is een zaak waar je al vanaf 2,50 pond [3,50 euro] iets te eten kunt krijgen, maar onze ‘anti-gentrificatievandalen’ meenden deze kleine middenstander op de korrel te moeten nemen.

Wie mueslifanaten of modieuze types gaat terroriseren vanwege iets wat maar 2,50 pond kost, is niet goed snik. Flesjes water zijn in Londen vaak een stuk duurder. Voor een simpele kop koffie tel ik geregeld een hoger bedrag neer. 
Als ik in de Sherd een biertje drink, mag ik blij zijn als ik überhaupt wisselgeld terugkrijg van een tientje. De keuze voor het mueslitentje is dus flauw, net als alle andere ongemotiveerde aanvallen op andermans eigendom: als doelwit is het zo slecht gekozen, dat het als protest alleen maar contraproductief werkt.

Ter rechtvaardiging van deze graffiti- en scheldaanval op het kleine café, voerden de vandalen van Class War aan dat ‘onze gemeenschap wordt verscheurd – door Russische oligarchen, Saoedische sjeiks, louche Israëlische projectontwikkelaars, Texaans oliegeboefte en onze bloedeigen Eton-kakkers. Binnenkort zal deze stad een onherkenbare, eenvormige, doodse yuppiekolonie zijn, waar voor normale (en niet zo normale) mensen als jij en ik geen plek meer is.’

Het concept van een muesli-café is origineel. Je kunt het irritant vinden, maar met eenvormigheid heeft het niets te maken. De eigenaars komen niet van Eton en zijn ook geen oliesjeiks. Alan en Kerry Healey zijn een eeneiige tweeling uit het verarmde Dublin. In tegenstelling tot Starbucks is hun bedrijf geen multinational die handig de belasting ontwijkt. Je kunt hun maffe haarstijl niks vinden, hun retroconcept suf, het meeliften op een golf van nostalgisch consumentisme een wat veilige keuze, maar om dan meteen maar het café te boycotten is buiten alle proporties. Met hun oneerlijke aanval zetten de organisatoren – en iedereen die meedeed – alleen zichzelf te kijk. Misschien zou een bakje muesli hun goeddoen.

Rupert Myers
The Daily Mail

Samen met de Daily Mail is The Daily Telegraph de toonaangevende conservatieve krant van ‘Middle England’. De krant heeft als bijnaam ‘Torygraph’, vanwege haar hechte banden met de conservatieve partij.


Nee

Vorig weekend was ik een van de honderden mensen die meeliepen in de Class War-fuckparade, een protest en straatfeest tegen gentrificatie. ’s Avonds werden er wat verf en cornflakes naar het Cereal Killer-café op Brick Lane gegooid – wat tot verontwaardigde reacties leidde. De thema’s waar het protest echt over ging – ongelijkheid en sociale verdringing – werden zoals gewoonlijk genegeerd.

Mijn sympathie gaat uit naar de schoonmakers die zondag de rotzooi moesten opruimen, en het spijt me oprecht dat het protest kinderen bang heeft gemaakt. Toch was dit kleinschalige vandalisme niets vergeleken bij de hardvochtigheid van de gentrificatie die de levens vernietigt en de huizen sloopt van de kwetsbaarste Londenaren.

Zo’n 49 procent van de kinderen in deze buurt leeft onder de armoedegrens. Projectontwikkelaars en huizenbezitters verdienen miljoenen door deze kinderen en hun gezinnen hun huizen uit te zetten, en ze vervolgens in ontoereikende tijdelijke woonruimte te proppen of zelfs gewoon op straat te zetten. Om hun kinderen te voeden moeten veel ouders uit de buurt de beschamende gang naar de voedselbank maken, terwijl de nieuwe bewoners van Shoreditch met succes een zaak kunnen openen waar een bakje kindermuesli vijf pond kost.

Voor wie zich afvraagt wie deze demonstranten waren: ik zou ze omschrijven als een bonte mix van proletarische Londenaars, van kleuters tot bejaarden, bewoners van sociale woningbouw in de buurt en anderen afkomstig uit minder dure buurten van de hoofdstad, vaak zelf het slachtoffer van gentrificatie en huisuitzettingen. Er waren Class War-anarchisten bij, activisten, krakers, maar ook jongeren en buurtgenoten, kwaad over de stijgende prijzen of gewoon uit op een verzetje. Het zou me verbazen als er iemand meeliep die het eten op Brick Lane kan betalen.

De tweede fuckparade in Camden draaide uit op een wraakactie op ultrarechtse voetbalsupporters die ons beledigingen toeschreeuwden. Aan het begin van de mars van dit jaar klonk onder andere de leus ‘immigranten welkom, racisten opgerot’.

Misschien was er inderdaad sprake van vandalisme, maar de meesten zongen leuzen en protestliederen, of dansten door de straten waar zij het eten niet meer kunnen betalen. De ergernis over vernieling van eigendommen is begrijpelijk, maar het valt in het niet bij de armoede, honger en dakloosheid waar duizenden Londenaars dagelijks mee te maken hebben. Het Cereal Killer-café was zondagochtend weer gewoon open, maar de vernietigende effecten van de gentrificatie gaan door – net als de strijd ertegen. 


Will Harvey
The Guardian

The Guardian wordt tot de meest serieuze en gerespecteerde kranten in Groot-Brittannië gerekend. Thuisbasis van de meest gerespecteerde columnisten en journalisten. Altijd zeer kritisch ten opzichte van de overheid en andere instituten.


Dit artikel van verscheen eerder in
Recent verschenen
Een remedie tegen navelstaren?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verzonden.
inschrijven

360 heeft 1000 nieuwe leden nodig

Deze maand bieden wij daarom een deel van onze artikelen gratis aan. Zo kunt u vast kennismaken met ons aanbod. Leden blijven toegang houden tot onze maandelijkse digitale editie en het archief.