Aanbevolen door de redactie. Hoe China het weer manipuleert & meer

@ Wikimedia Commons

360 Magazine

| Amsterdam | 06 december 2020

The Washington Post maakte een reportage over een seriemoordenaar die bijna veertig jaar ongestoord toe kon slaan. Een portret uit Time Magazine van reggea-ster Bobi Wine die zich kandidaat stelt voor het Oegandese presidentsschap & meer leestips van de 360-redactie.

Omdat 360 niet alles kan vertalen wat de redactie leest, tippen wij voor u enkele interessante stukken die wij deze week zijn tegengekomen.

Portret van en vrouwenmoordenaar

Samuel Little is de dodelijkste seriemoordenaar uit de geschiedenis van de Verenigde Staten. In meer dan 700 uur aan gefilmde politieverhoren, sinds mei 2018, heeft Little, nu tachtig, bekend 93 mensen te hebben vermoord, vrijwel allemaal vrouwen, in een moorddadige rooftocht die meer dan dertig jaar voortduurde in negentien staten. Doordat hij het vooral had voorzien op kwetsbare vrouwen – sekswerkers, drugsverslaafden – werden veel van zijn moorden nooit door de politie onderzocht.

Redacteur Joep Harmsen tipt dit artikel uit The Washington Post: ‘Deze weerzinwekkende reportage in drie delen bezorgde me kippenvel. WP gaat minutieus na hoe Little bijna veertig jaar lang zijn gang heeft kunnen gaan.’

Onconventionele presidentskandidaat

‘Ze lieten me geen muzikant zijn, dus ik dacht dan kan ik net zo goed president worden’, zegt Bobi Wine, die bij de jongeren in Oeganda nog bekendstaat als wietrokende raggae-artiest. Hoewel hij zichzelf niet de perfecte kandidaat vindt, neemt de 38-jarige Wine – wiens muziek sinds 2018 in het land is verboden – het in de verkiezingen 14 januari op tegen dictator Yoweri Museveni, die het land meer dan drie decennia regeert met gebruikmaking van onderdrukking, corruptie en geweld.

‘Een mooi portret uit Time Magazine van “de Oegandese Jay-Z”, zoals hij in zijn land wordt genoemd, die met gevaar voor eigen leven zijn land wil verbeteren,’ tipt hoofdredacteur Laura Weeda.

Hoe China het weer manipuleert

CNN bericht over een programma dat van grootschalige invloed is op het weer, uitgevoerd door China. Volgens een verklaring van de Staatsraad zal tegen 2025 het totale gebied dat wordt bedekt door kunstmatige regen of sneeuwval 5,5 miljoen vierkante kilometer bedragen, terwijl meer dan 580.000 vierkante kilometer (224.000 vierkante mijl) zal worden bedekt door hagelonderdrukkingstechnologieën. De verklaring voegt eraan toe dat het programma zal helpen bij rampenbestrijding, landbouwproductie, noodhulp bij bos- en graslandbranden en het omgaan met ongewoon hoge temperaturen of droogtes.

‘Het is niet alleen de vraag wat voor – potentieel desastreuze – gevolgen dat heeft op langere termijn, het kan ook nog eens gebruikt worden als grensoverschrijdend wapen,’ aldus redacteur IJsbrand van Veelen.

Amazon neemt busladingen nieuwe werknemers aan

De behoefte aan onlinewinkelen is door de coronapandemie als een razende toegenomen. Amazon nam in de eerste kwartaal van dit jaar ruim 400.000 medewerkers extra aan. Met 1,2 miljoen mensen in dienst mag het bedrijf zich de grootste werkgever in de VS noemen. Historici vergeleken deze grootschalige operatie vorige week in The New York Times met het rekruteren van soldaten in de Tweede Wereldoorlog of het uit de grond stampen van complete industrieën in oorlogstijd, zoals de scheepsbouw tijdens de eerste jaren of de woningbouw nadat de soldaten waren teruggekeerd.

Editor at large Katrien Gottlieb: ‘Het degelijke en goed onderzochte artikel van Karen Weise licht dat aspect van Amazon een beetje bewonderend toe, in plaats van wat we zouden verwachten van een krant die de macht kritisch dient te volgen.
Maar ‘wij van 360’ vinden het altijd verhelderend aannames te laten ontmantelen en nieuwe verhoudingen voorgelegd te krijgen. Zelfs al denken we de feiten te kennen uit een eerder artikel dat 360 Magazine publiceerde over de erbarmelijke arbeidsomstandigheden van Amazon.’

Recent verschenen