Machtsvertoon Bukele is geen ‘futiel detail’

Confidencial

| 19 februari 2020

President Nayib Bukele van El Salvador heeft zijn ‘coole’ imago om zeep geholpen door met groot militair vertoon op de stoel van de voorzitter in het parlement te gaan zitten. Hij wil 100 miljoen euro lenen voor criminaliteitsbestrijding, maar stuit in het parlement vooralsnog op weerstand.

President Bukele van El Salvador spreekt zijn aanhangers toe voor het parlementsgebouw in San Salvador op 9 februari.  – © Salvador Meléndez / AP
President Bukele van El Salvador spreekt zijn aanhangers toe voor het parlementsgebouw in San Salvador op 9 februari. – © Salvador Meléndez / AP

De jonge Salvadoraanse president Nayib Bukele (37) stormde vorige week onder zware dekking van gewapende soldaten en politieagenten het parlement in, nam plaats op de stoel van de voorzitter en proclameerde: ‘Ik geloof dat het nu wel duidelijk is wie hier de lakens uitdeelt’, een uitspraak die verwees naar de machtsstrijd tussen hem en de twee gevestigde partijen die hij versloeg in de presidentsverkiezingen.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid