Macron brengt bezoek aan Xi om Chinees Oekraïnestandpunt te bespreken

© Eric Feferberg / Pool via AP

360 Magazine

| Amsterdam | 05 april 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Peru: motie van wantrouwen tegen president vanwege doden bij protesten verworpen

» Finland treedt officieel toe tot de NAVO

China is volgens Frankrijk een ‘gamechanger’ in de oorlog

De Franse president Emmanuel Macron komt vandaag aan in China voor een driedaags staatsbezoek. In de komende gesprekken met Xi Jinping zal hij proberen de Chinese president ‘ervan te weerhouden de inval van Rusland in Oekraïne te steunen en tegelijkertijd de Europese handelsbetrekkingen met Beijing te versterken’, schrijft The Guardian. ‘Parijs ziet China als een mogelijke “gamechanger” in de oorlog.’

Franse functionarissen weten dat China de Russische president Vladimir Poetin niet zal bekritiseren en de oorlog in Oekraïne niet zal veroordelen, maar Macron wil het standpunt van de EU over de gevaren van het conflict benadrukken. China wordt gezien als het enige land dat in dialoog is met alle partijen in het conflict en effectieve diplomatieke druk kan uitoefenen op Poetin.

China wordt gezien als het enige land dat effectieve diplomatieke druk kan uitoefenen op Poetin

Macron wil in de kwestie-Oekraïne voet bij stuk houden en tegelijkertijd een pragmatisch Frans standpunt innemen – omschreven als ‘een andere weg’ dan de directe confronterende toon die de VS vaak aanslaan, aldus de Britse krant.

Het bezoek van de Franse president, zijn eerste bezoek aan China sinds de coronapandemie, beslaat meer dan zes uur tijd met Xi. Een Franse functionaris zei tegen The Guardian dat mensenrechtenkwesties aan de orde zullen komen, waaronder de behandeling van Oeigoeren en andere minderheden.

Lees ook:

Recent verschenen