Peru: motie van wantrouwen tegen president vanwege doden bij protesten verworpen

© Martin Mejia/ AP Photo

360 Magazine

| Amsterdam | 05 april 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Macron brengt bezoek aan Xi om Chinees Oekraïnestandpunt te bespreken

» Finland treedt officieel toe tot de NAVO

Dina Boluarte mag aanblijven dankzij steun van rechts

Het Peruaanse parlement heeft dinsdag een motie om de president af te zetten verworpen. ‘Er waren niet genoeg stemmen’, merkt La República op. Er was een motie van wantrouwen wegens ‘moreel onvermogen’ tegen Dina Boluarte ingediend door linkse parlementariërs vanwege de dood van ongeveer vijftig mensen bij recente antiregeringsdemonstraties.

De politie schoot met scherp op demonstranten

De stemming werd verworpen met ‘64 stemmen tegen, 37 stemmen voor en 10 onthoudingen’, schrijft het Peruaanse dagblad. Volgens de regels van het Peruaanse parlement waren er 52 stemmen nodig om het wetsvoorstel goed te keuren. Rechtse en centrumrechtse parlementsleden stemden en bloc tegen de motie. Ook een deel van de linkse partijen vonden het te ver gaan om een motie van wantrouwen te steunen.

Al maanden wordt er heftig geprotesteerd in Peru. Sinds president Pedro Castillo in december 2022 werd afgezet en in de gevangenis gegooid omdat hij probeerde het parlement buitenspel te zetten, claimen zijn aanhangers dat er sprake is van een staatsgreep door de rechtse elite. Als reactie op de protesten besloot Boluarte bewapende politieagenten in te zetten, die met scherp op demonstranten hebben geschoten, zoals The New York Times onlangs aantoonde.

Lees ook:

Recent verschenen