Peruaans Congres verwerpt voorstel voor vervroegde verkiezingen

© Aldair Mejía / EPA

360 Magazine

| Amsterdam | 03 februari 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Kunsthaus Zürich is twee zeventiende-eeuwse schilderijen kwijt

» Finse buitenlandminister wijst naar Rusland in Zweedse koranverbranding

Parlement bereikt geen akkoord over nieuwe verkiezingen

Het parlement van Peru heeft donderdag een nieuw voorstel verworpen om de verkiezingen te vervroegen naar het einde van dit jaar en ook om een referendum te houden over een grondwetgevende vergadering, bericht La República. De hoop was dat dergelijke voorstellen de huidige golf van protesten tot bedaren zou brengen.

Het ‘grootste probleem’ met het wetsvoorstel, dat door Perú Libre is ingediend, is dat het opriep tot een referendum, aldus het Peruaanse dagblad. Daar wilde de rechterflank van het parlement – die unaniem tegenstemde – niet aan. Met 47 stemmen voor, 78 tegen en 1 onthouding werd het plan verworpen.

Sinds de afzetting van voormalig president Pedro Castillo begin december zijn er in Peru felle protesten aan de gang, waarbij de regering van de nieuwe president Dina Boluarte niet schroomt om geweld te gebruiken. Bij botsingen tussen aanhangers van Castillo en veiligheidstroepen zijn al meer dan zestig mensen omgekomen. De demonstranten eisen onder andere nieuwe verkiezingen en het onmiddellijke aftreden van Boluarte.

Lees ook:

Recent verschenen