Finse buitenlandminister wijst naar Rusland in Zweedse koranverbranding

360 Magazine

| Amsterdam | 03 februari 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Kunsthaus Zürich is twee zeventiende-eeuwse schilderijen kwijt

» Peruaans Congres verwerpt voorstel voor vervroegde verkiezingen

Turkije houdt Zweedse toetreding tot NAVO tegen

De Finse minister van Buitenlandse Zaken heeft laten doorschemeren dat Rusland betrokken kan zijn geweest bij het protest tegen Turkije vorige week, waarbij een koran verbrand is, meldde The Straits Times. Hierdoor dreigt de toetreding van Zweden tot de NAVO te ontsporen.

Rasmus Paludan, een extreemrechtse activist met een dubbele Deense en Zweedse nationaliteit, verbrandde op 21 januari het heilige boek van de islam in het centrum van Stockholm. Voor de Turkse president Recep Tayyip Erdogan was dit reden de toetreding van Zweden tot de NAVO niet te steunen. Finland wil samen met Zweden lid worden van de NAVO.

De mogelijke banden van Paludan met Rusland zijn ‘onderzocht en er zijn bepaalde connecties in zijn omgeving gevonden,’ zei de Finse buitenlandminister Pekka Haavisto zaterdag in een interview. Het voorval ‘doet de vraag rijzen of een of andere derde partij de gemoederen wil verhitten. Bijvoorbeeld Rusland, of een andere partij die tegen het NAVO-lidmaatschap is en dat wil tegenhouden. Dit is onvergeeflijk,’ aldus Haavisto.

‘Er zijn krachten binnen en buiten Zweden die het Zweedse lidmaatschap van de NAVO willen verhinderen’

De Zweedse regering heeft zich niet publiekelijk uitgelaten over een eventuele band tussen Paludan en Rusland, maar premier Ulf Kristersson wees deze week op ‘krachten’ die het land mogelijk buiten het militaire bondgenootschap willen houden.

Zweedse media hebben gemeld dat de vergunning van Paludan voor de demonstratie is betaald door Chang Frick, een journalist en activist die ook als freelancer heeft gewerkt voor Ruptly, een dochteronderneming van het Russische staatsmedium RT. Frick ontkent banden met de Russische staat.

Lees ook:

Recent verschenen