Peru: president Dina Boluarte denkt niet aan aftreden

© Martin Mejia/ AP Photo

360 Magazine

| Amsterdam | 16 januari 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» VK: man gearresteerd met uranium op luchthaven Heathrow

» Kans op het vinden van overlevenden bombardement Dnipro ‘minimaal

Twee ministers stappen op uit protest tegen harde repressie

De Peruaanse president Dina Boluarte heeft vrijdagavond in een boodschap aan de natie aangekondigd dat zij op haar post zou blijven, meldt La República. De voormalig vicepresident wordt geconfronteerd met een aanhoudende politieke crisis die haar land teistert en demonstraties die sinds december al meer dan veertig doden hebben geëist. Voorafgaand aan haar toespraak waren twee ministers opgestapt uit protest tegen de repressie tegen de aanhangers van haar voorganger Pedro Castillo, die op 7 december werd afgezet na een couppoging.

‘Wanneer het nageslacht zich dit moment herinnert, zal worden gezegd dat we nooit hebben opgegeven, dat we aan ieders verwachtingen hebben voldaan en dat vrede, dialoog en een sterke wil om samen te werken voor ons geliefde land boven alles hebben gezegevierd,’ verklaarde Boluarte in een vurige toespraak.

Ondanks de noodtoestand, die zaterdag is afgekondigd en gedurende dertig dagen van kracht is in de hoofdstad Lima en drie andere regio’s, houden de protesten aan. In Lima is op zondag 15 januari een groep demonstranten die het aftreden van president Dina Boluarte eisen ‘opnieuw de straat opgegaan’, aldus La República in een tweede artikel. De noodtoestand ‘is een reactie op de ernstige gevolgen van de botsingen tussen demonstranten, politie en militairen’, schrijft het Peruaanse dagblad.

Lees ook:

Recent verschenen