VK: man gearresteerd met uranium op luchthaven Heathrow

© Nick Fewings / Unsplash

360 Magazine

| Amsterdam | 16 januari 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Kans op het vinden van overlevenden bombardement Dnipro ‘minimaal

» Peru: president Dina Boluarte denkt niet aan aftreden

Iranium was bestemd voor Iraans bedrijf in VK

Een zakenman is gearresteerd op verdenking van terrorisme omdat hij een poging zou hebben gedaan radioactief uranium het Verenigd Koninkrijk binnen te krijgen, meldt The Telegraph zondag. ‘De Brit werd vlak na Kerstmis aangehouden op luchthaven Heathrow door de antiterrorismepolitie na de ontdekking van sporen van uranium in een zending schroot die bestemd was voor een in het Verenigd Koninkrijk gevestigd Iraans bedrijf.’

De antiterrorismepolitie, die de ontdekking in een verklaring van zondag als ‘duidelijk zorgwekkend’ omschreef, houdt vol dat in de woning van de gearresteerde man geen materiaal is gevonden dat een bedreiging voor de volksgezondheid kan vormen. ‘De arrestatie van de man (…) zou de reeds verhoogde spanningen tussen Londen en Teheran kunnen beïnvloeden na de executie van een Brits-Iraanse staatsburger die werd beschuldigd van spionage voor de MI6’, schrijft het Britse dagblad.

De executie van Alireza Akbari, een voormalige Iraanse onderminister van Defensie met dubbele Britse nationaliteit, was voor de minister van Buitenlandse Zaken aanleiding om de Iraanse zaakgelastigde op te roepen om zijn ‘afschuw’ kenbaar te maken. Volgens The Telegraph is de verwachting dat in de komende weken extra Britse sancties zullen volgen tegen het Iraanse regime, in het bijzonder de Revolutionaire Garde. De Britse veiligheidsdiensten verdenken die speciale legereenheid van het Iraanse regime ervan het afgelopen jaar achter ten minste tien pogingen tot moord of ontvoering op Brits grondgebied te zitten.

Lees ook:

Recent verschenen