Peru: onderzoek naar ‘genocide’ geopend tegen president

© Aldair Mejía / EPA

360 Magazine

| Amsterdam | 12 januari 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» VS en Japan versterken militaire samenwerking om China af te schrikken

» De friezen van het Parthenon blijven in Londen

Bij demonstraties zijn sinds december 40 doden gevallen

In Peru heeft de nationale openbaar aanklager een onderzoek naar ‘genocide’ geopend tegen president Dina Boluarte wegens het overheidsgeweld tijdens de demonstraties. Het onderzoek betreft handelingen ‘gepleegd tijdens de demonstraties van december 2022 en januari 2023 in de regio’s Apurímac, La Libertad, Puno, Junín, Arequipa en Ayacucho’, meldde El Comercio dinsdag.

Bij antiregeringsbijeenkomsten zijn sinds december veertig mensen omgekomen. De demonstranten eisen het vertrek van president Dina Boluarte, die Pedro Castillo is opgevolgd als staatshoofd, en het onmiddellijk afroepen van vervroegde verkiezingen.

Ook de kabinetschef Alberto Otárola en de ministers van Binnenlandse Zaken, Víctor Rojas, en van Defensie, Jorge Chávez, zijn onderwerp van onderzoek. Naast ‘genocide’ zijn de verdenkingen ‘moord met voorbedachten rade’ en ‘zwaar lichamelijk letsel’. In een verklaring op Twitter zei de president dat ze het besluit van het Openbaar Ministerie om een vooronderzoek in te stellen naar de gebeurtenissen tijdens de demonstraties van december 2022 ‘verwelkomt’, aldus El Comercio.

Lees ook:

Recent verschenen