De friezen van het Parthenon blijven in Londen

© Wikimedia Commons

360 Magazine

| Amsterdam | 12 januari 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» VS en Japan versterken militaire samenwerking om China af te schrikken

» Peru: onderzoek naar ‘genocide’ geopend tegen president

Griekenland dringt al tientallen jaren op terugkeer

De Britse minister van Cultuur Michelle Donelan heeft woensdag de Griekse hoop dat de friezen van het Parthenon van het British Museum eindelijk naar Athene zouden terugkeren, de bodem ingeslagen. Er gingen geruchten dat de directeur van het Londense museum voorstander was van een langetermijnlening – honderd jaar – aan het Akropolis Museum, maar de minister hield vol dat de friezen ‘aan het Verenigd Koninkrijk toebehoren’, aldus de BBC.

Het British Museum verwierf de friezen in 1802 van de Britse diplomaat Lord Elgin – vandaar dat ze ook bekendstaan als de Elgin Marbles –, die ze tijdens de Ottomaanse bezetting uit het Parthenon had meegenomen. De Griekse autoriteiten dringen al tientallen jaren aan op hun terugkeer. ‘Ik ben hier heel duidelijk over geweest: ik vind niet dat ze moeten worden teruggestuurd naar Griekenland’, zei de minister tegen de BBC.

In een uitgebreid interview zei Donelan dat het sturen van de beelden naar Griekenland ‘een beerput zou openen’ en een ‘gevaarlijk precedent’ zou scheppen. Het zou ‘de gehele inhoud van onze musea op losse schroeven zetten’, aldus de Britse minister van Cultuur.

Lees ook:

Recent verschenen