VS en Japan versterken militaire samenwerking om China af te schrikken

© Michael Afonso / Unsplash

360 Magazine

| Amsterdam | 12 januari 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Peru: onderzoek naar ‘genocide’ geopend tegen president

» De friezen van het Parthenon blijven in Londen

VS stuurt meer militairen naar Japan vanwege Chinese dreiging

Geconfronteerd met groeiende zorgen over China hebben Washington en Tokio woensdag een ‘aanzienlijke versterking’ van hun militaire samenwerking aangekondigd, meldt CNN. De VS zullen een nieuwe marine-eenheid naar het eiland Okinawa sturen en de veiligheids- en defensieovereenkomst tussen beide landen zal worden uitgebreid tot militaire ruimteactiviteiten.

Okinawa zou een cruciale rol spelen in een mogelijk militair conflict met China

‘De aankondiging is een sterk signaal aan China en maakt deel uit van een reeks initiatieven om de snelle versnelling van de veiligheids- en inlichtingenbanden tussen de twee landen te onderstrepen’, merkt de Amerikaanse nieuwszender op. Okinawa wordt beschouwd als de sleutel tot de operaties van het Amerikaanse leger in de Stille Oceaan – deels vanwege de nabijheid van Taiwan. Het herbergt meer dan 25.000 Amerikaanse militairen en meer dan 20 militaire installaties.

Het is een van de belangrijkste aanpassingen van de Amerikaanse militaire machtspositie in de regio in jaren, zei een functionaris tegen CNN. De verandering komt nadat gesimuleerde oorlogssituaties van een vooraanstaande denktank in Washington aan het licht brachten dat Japan, en Okinawa in het bijzonder, een cruciale rol zou spelen in een mogelijk militair conflict met China, aldus de nieuwszender.

Lees ook:

Recent verschenen