Tientallen doden in Peru door onlusten

© Unsplash

360 Magazine

| Amsterdam | 19 december 2022

» Verkiezingen in Tunesië grotendeels geboycot

» Noodtoestand in El Paso door illegale migratie

De aanhang van ex-president Castillo accepteert zijn afzetting niet

De situatie in Peru is sinds de noodtoestand vorige week werd uitgeroepen alleen maar verslechterd, meldt La Republica. Met name in regio’s waar de aanhang van de afgezette president Pedro Castillo groot is, is sprake geweest van gewelddadige confrontaties tussen demonstrerende betogers en de oproerpolitie, bijgestaan door inmiddels gemobiliseerde militairen. Er zijn zeker 21 mensen om het leven gekomen.

Inheemse groeperingen, vakbonden en linkse stemmers zien de afzetting van Castillo als een politieke staatsgreep door de elite in hoofdstad Lima. Zij zien de nieuwe president Dina Boluarte als de onrechtmatige president en roepen op tot haar aftreden. Boluarte zelf heeft beloofd volgend jaar verkiezingen te houden.

Castillo zelf weigert zich intussen ook niet neer te leggen bij zijn afzetting. Op handgeschreven papier verspreidt hij via Twitter boodschappen die hij steevast ondertekent met ‘de grondwettelijke president van Peru’. Hij zegt dat hij slecht wordt behandeld in de gevangenis en wil dat internationale organisaties zijn zaak in behandeling nemen.

Lees ook:

Recent verschenen