Nieuwe verkiezingen in Peru na afzetting Castillo

© Aldair Mejía / EPA

360 Magazine

| Amsterdam | 13 december 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Sam Bankman-Fried, oprichter van ingestorte cryptobeurs, gearresteerd op de Bahama’s

» Zeker 11.000 kinderen slachtoffer van burgeroorlog Jemen

Pedro Castillo weigert echt de handdoek in de ring te gooien

In Peru wil men volgend jaar nieuwe presidentsverkiezingen gaan houden. Dat heeft president Dina Boluarte, die vorige week de afgezette president Pedro Castillo opvolgde, aangekondigd, meldt La Republica. Boluarte zei in eerste instantie nog te willen aanblijven tot de verkiezingen van 2026, maar heeft de nieuwe datum mogelijk vastgesteld onder druk van de oppositie en een deel van de protesterende Peruanen.

Sinds de afzetting van Castillo is het zeer onrustig in Peru. Aanhangers van Castillo protesteren onder meer in de hoofdstad Lima en eisen dat de voormalig president weer terugkeert in zijn ambt. Zij zien de afzetting van Castillo door het Congres als een legislatieve staatsgreep. Afgelopen nacht vielen er twee doden bij die protesten na botstingen met de oproerpolitie.

Castillo zelf heeft inmiddels ook van zich laten horen. De oud-president, die in een speciale gevangenis verblijft en politiek asiel heeft aangevraagd in Mexico, zegt dat hij nog steeds de legitieme leider van het Zuid-Amerikaanse land is en dat hij weigert zijn ambtstermijn op te geven. Volgens Castillo wordt hij slecht behandeld in de gevangenis.

Lees ook:

Recent verschenen