Peru: omstreden president roept op tot ‘nationale wapenstilstand’

© Martin Mejia/ AP Photo

360 Magazine

| Amsterdam | 25 januari 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Der Spiegel: ‘Duitsland stuurt Leopard-tanks naar Oekraïne’

» Wie was Beethovens Elise? Historicus concludeert dat ze nooit heeft bestaan

President zet demonstranten weg als criminelen

Dina Boluarte sprak dinsdag met de buitenlandse pers na een nieuwe dag van demonstraties in Lima, die eindigden in gewelddadige botsingen met de politie. De president, die zei bedroefd te zijn over de situatie en opriep tot ‘dialoog, vrede en eenheid’, benadrukte ook dat de demonstranten waren ‘aangezet door radicale groeperingen met een politieke en economische agenda gebaseerd op drugshandel, illegale mijnbouw en smokkel’, meldt het dagblad El País.

Boluartes centrale boodschap was de oproep tot een ‘nationale wapenstilstand’ om dialoogtafels op te richten om het conflict op te lossen en het land weer ontwikkeling te brengen. Boluarte kondigde ook aan dat de regering een sectoroverstijgende commissie heeft gevormd om de families van de slachtoffers te begeleiden met psychologische en economische steun, die ze niet nader specificeerde, aldus El País. Ook benadrukte ze dat zij en haar regering het recht op demonstratie erkennen.

Boluarte heeft echter niet erkend dat de regering verantwoordelijk is voor de repressie die sinds het begin van de protesten op 7 december tot 46 doden heeft geleid. Daarnaast heeft ze uitgesloten dat ze aftreedt. De president heeft wel verklaard dat ze de grondwet zal respecteren en zal aftreden bij de volgende verkiezingen, die vervroegd kunnen worden naar april 2024.

Lees ook:

Recent verschenen