Wie was Beethovens Elise? Historicus concludeert dat ze nooit heeft bestaan

© Unsplash

360 Magazine

| Amsterdam | 25 januari 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Der Spiegel: ‘Duitsland stuurt Leopard-tanks naar Oekraïne’

» Peru: omstreden president roept op tot ‘nationale wapenstilstand’

Expert komt met nieuwe verklaring voor naamgeving Für Elise

Al generaties lang is er gespeculeerd over de vraag wie de Elise is aan wie Beethoven zijn beroemde pianostuk Für Elise heeft opgedragen. Een bevredigend antwoord is tot nog toe echter uitgebleven.

Daar lijkt nu verandering in te zijn gekomen, aldus The Guardian afgelopen zondag. Beethovenexpert Norman Lebrecht concludeert in zijn nog niet verschenen boek Why Beethoven namelijk dat deze Elise helemaal nooit bestaan heeft, althans niet tijdens het leven van Beethoven. Waarschijnlijker acht hij dat het stuk is opgedragen aan pianiste Therese Malfatti, van wie bekend is dat Beethoven iets voor haar voelde.

Een connectie met Beethoven is er hoe dan ook niet

Zijn bewijsvoering gaat als volgt: Malfatti maakte eens een tour met pianist Rudolf Schachner, die na haar dood in 1851 al haar muziek overerfde. Schachner was de onechte zoon van ene Babette Bredl, een gepensioneerde lerares in München die zo toevallig het manuscript van Für Elise in bezit kreeg omdat haar zoon met Therese gewerkt had en bevriend was geweest. Na Thereses dood vertrok Schachner met zijn gezin naar Londen in de hoop daar werk als musicus te kunnen vinden.

Volgens Lebrecht was Bredl zo verslagen vanwege hun vertrek dat ze mogelijk aan haar schoondochter en kleindochter (die allebei Elise heetten) dacht toen ze de opdracht boven het manuscript voorlas aan een Beethovenexpert die haar manuscripten kwam onderzoeken, wat leidde tot een verspreking. Of ze deed het bewust, om duidelijk te maken dat ze dit manuscript aan haar kleindochter zou nalaten. Hoe het ook zij, een connectie met Beethoven is er dus hoe dan ook niet. Gelukkig doet het er eigenlijk helemaal niet toe aan wie het stuk oorspronkelijk was opgedragen; de muziek is voor iedereen.

Lees ook:

Recent verschenen