Macron en Xi pleiten voor wapenstilstand tijdens Olympische Spelen

© Selim Chtayti / Pool Photo / AP

Le Temps

| Lausanne | Maud Wiersma | 07 mei 2024

Lees ook het andere nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Nieuw vaccin kan mogelijk beschermen tegen toekomstige coronavirussen

» Zuid-Afrika: gebouw in aanbouw ingestort, meerdere doden en tientallen vermist

Macron: Xi belooft geen wapens te leveren aan Rusland

Op maandag, tijdens de eerste dag van het staatsbezoek van de Chinese president Xi Jinping aan Frankrijk, gaf China zijn steun aan het idee van een wereldwijde opschorting van gevechten tijdens de Olympische Spelen deze zomer. President Emmanuel Macron zei ook dat Xi Jinping had beloofd ‘geen wapens te leveren’ aan zijn Russische bondgenoot. Dat schrijft Le Temps.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Ondanks deze uitspraken ‘vond de ontmoeting onder de Europese blik van Ursula von der Leyen plaats in een terughoudende sfeer’, aldus Le Temps. Xi Jinping zag een nieuwe standvastigheid van de Europeanen tegenover de oplopende handelsspanningen. De EU ‘zal niet aarzelen om stevige beslissingen te nemen’ om ‘haar economie en veiligheid te beschermen’, benadrukte de voorzitter van de Europese Commissie, die in Parijs was om een verenigd continentaal front te vormen in handelskwesties.

Ze had al eerder gewaarschuwd dat Europa de ‘oneerlijke handel’ die wordt veroorzaakt door de toestroom van Chinese elektrische voertuigen of Chinees staal dat met behulp van ‘enorme subsidies’ wordt geproduceerd, ‘niet kan accepteren’. ‘Het zogenaamde ”probleem van de Chinese overcapaciteit” bestaat niet’, reageerde Xi Jinping. Integendeel, zei hij, China’s ‘nieuwe energie-industrie’ verhoogt ‘het wereldwijde aanbod en verlicht de druk van de wereldwijde inflatie’.

Recent verschenen