Xi Jinping bezoekt Europa voor het eerst in vijf jaar

Bloomberg

| New York | Boris van der Spek | 06 mei 2024

Lees ook het andere nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Drie vermiste westerse toeristen in Mexico doodgeschoten

» Israël verbiedt Al Jazeera vanwege ‘propaganda voor Hamas’

Naast Frankrijk bezoekt Xi Hongarije en Servië

De Chinese president Xi Jinping is voor het eerst in vijf jaar in Europa. Bloomberg schrijft dat Xi zal proberen een wig te drijven tussen Europa en de Verenigde Staten en Europese landen meer naar China te laten kijken. De Chinese leider heeft drie landen uitgekozen om te bezoeken – Frankrijk, Servië en Hongarije – die allemaal, in meer of mindere mate, problemen hebben met de manier waarop de VS de wereld probeert in te delen.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Voor Europa zal het bezoek de relaties met zowel China als de VS op de proef stellen. De Chinees-Franse betrekkingen ‘hebben een model opgeleverd voor de internationale gemeenschap van vreedzame co-existentie en win-win-samenwerking tussen landen met verschillende sociale stelsels’, zei Xi in een verklaring die kort na zijn aankomst in Parijs werd uitgegeven.

Hij heeft zijn aankomst bij zijn tweede halte, Servië, getimed om samen te vallen met de vijfentwintigste verjaardag van het dodelijke NAVO-bombardement op de Chinese ambassade in Belgrado tijdens de Kosovo-oorlog. Die vergissingsaanval op 7 mei 1999, waarvoor het Witte Huis zich verontschuldigde, kostte drie Chinese journalisten het leven en leidde tot protesten rond de Amerikaanse ambassade in Peking.

Recent verschenen