Israël verbiedt Al Jazeera vanwege ‘propaganda voor Hamas’

© Chine Nouvelle /SIPA

Al Jazeera

| Doha | Boris van der Spek | 06 mei 2024

Lees ook het andere nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Xi Jinping bezoekt Europa voor het eerst in vijf jaar

» Drie vermiste westerse toeristen in Mexico doodgeschoten

Netanyahu noemt de door Qatar gefinancierde zender ‘ophitsend’

De Israëlische autoriteiten hebben zondag de plaatselijke kantoren van Al Jazeera gesloten, op dezelfde dag dat de regering instemde met een nieuwe wet om de activiteiten van het netwerk in het land te sluiten. Dat schrijft Al Jazeera. De zender noemt de sluiting een ‘zwarte dag voor de media’ en wijst erop dat de vrijheid van meningsuiting onder premier Netanyahu in het geding is.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Israëlische woordvoerders noemden de maatregel gerechtvaardigd, omdat Al Jazeera een bedreiging zou vormen voor de nationale veiligheid. ‘De ophitsende zender Al Jazeera zal worden gesloten in Israël’, schreef Netanyahu op sociale media na de unanieme stemming van het kabinet. De regering kondigde aan Al Jazeera’s kantoren in Israël te sluiten, uitzendapparatuur in beslag te nemen, de zender af te sluiten van kabel- en satellietbedrijven en zijn websites te blokkeren.

Het netwerk, dat gefinancierd wordt door Qatar, is de enige zender die dag en nacht verslag doet van de oorlog. De zender wordt beschuldigd van het uitzenden van ‘propaganda voor Hamas’.  Al Jazeera zei verder dat de beschuldiging dat het de Israëlische veiligheid bedreigde een ‘gevaarlijke en belachelijke leugen’ was die haar journalisten in gevaar bracht.

Recent verschenen