Margaret is de enige die Trump kan volgen

| Noa Bierman | 27 mei 2020

Met zijn specifieke zinsbouw, driftbuien en wispelturigheid is de Amerikaanse president soms moeilijk te volgen. Onderzoekers proberen nu kunstmatige intelligentie te gebruiken om zijn woorden te ontcijferen.

Drie jaar geleden kreeg Bill Frischling een inval toen zijn computerprogramma Margaret probeerde een stukje tekst te verwerken uit een toespraak van president Trump. Het ging maar om 127 woorden en ze moesten in principe gaan over een veldslag in de Tweede Wereldoorlog, maar Trump vloog alle kanten uit. Hij veranderde lukraak van onderwerp en wisselde tussen werkwoordstijden, de zinsbouw raakte kant noch wal en hij stapelde voegwoord op voegwoord. Hij maakte bijzinnen binnen bijzinnen met daar weer een tussenzin dwars doorheen en plakte voorzetsel aan voorzetsel. Toen hij het voor de vierde keer over ‘winnen’ had, liep Margaret vast. ‘Het programma probeerde die tekst te begrijpen alsof het normaal Engels was, in plaats van het op te vatten als Trump-taal,’ zegt Frischling.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid