Massale demonstraties tegen recent aangetreden president Milei

© Luis Robayo / AFP

El País

| Madrid | Boris van der Spek | 29 december 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Kim Jong-un roept wapenindustrie op zich voor te bereiden op oorlog

» Honderden apen geëvacueerd uit Duits dierenpark na noodweer

Met name in Buenos Aires werden protesten gehouden

Duizenden Argentijnen zijn donderdag de straat op gegaan in onder meer Buenos Aires om te protesteren tegen ingrijpende economische hervormingen van de recent aangetreden president Javier Milei. Dat meldt El País. De demonstranten, die waren opgetrommeld door de machtige vakbonden in het land, eisten dat Milei zijn plannen in zou trekken.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Het Congres houdt deze week een buitengewone zitting op verzoek van de Milei om zijn plannen te bespreken. Met zijn decreet zouden meer dan 350 economische wetten worden aangepast, met name op het gebied van overheidsingrijpen op de vrije markt. Daarnaast wordt een prijsplafond voor huur afgeschaft, worden een aantal werknemersbeschermingen geschrapt, net als reguleringen die consumenten beschermen tegen te grote prijsstijgingen.

Volgens de vakbonden zijn de plannen ongrondwettelijk. ‘We trekken de legitimiteit van president Milei niet in twijfel, maar we willen wel dat hij de verdeling van de bevoegdheden respecteert. Werknemers moeten hun rechten verdedigen als er sprake is van ongrondwettelijkheid,’ zei een vakbondsleider tijdens de mars.

Lees ook:

Recent verschenen