Michail Gorbatsjov, laatste leider van Sovjet-Unie, op 91-jarige leeftijd overleden

© Wikimedia Commons

360 Magazine

| Amsterdam | 31 augustus 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Twee journalisten doodgeschoten in Colombia

» Joe Biden is ‘vastbesloten’ om aanvalsgeweren in VS te verbieden

Gorbatsjov bracht Koude Oorlog ten einde

Michail Gorbatsjov, de laatste leider van de USSR van 1985 tot 1991, is dinsdagavond op eenennegentigjarige leeftijd overleden. Gorbatsjov ‘stond bekend om zijn poging tot grootschalige hervorming van het land, bekend als “perestrojka”, en voor het verminderen van de internationale spanningen met het Westen tijdens de laatste fase van de Koude Oorlog’, meldde het Russische door de staat gecontroleerde medium Sputnik.

Vladimir Poetin betuigde kort na zijn overlijden in een Moskous ziekenhuis zijn ‘diepe medeleven’. De Russische president ‘zal een telegram van medeleven sturen naar de familie en verwanten’ van de voormalige leider in de ochtend, zei Kremlin woordvoerder Dmitri Peskov op woensdag, zoals gemeld door TASS. BBC meldt dat eerbetonen uit de hele wereld zijn binnengestroomd. Zo zei VN-chef António Guterres dat Michail Gorbatsjov ’de loop van de geschiedenis had veranderd’.

’Gorbatsjov was een gewone man die de leider van een supermacht werd’

Michail Gorbatsjov, die door Sputnik wordt omschreven als ’een gewone man die de leider van een supermacht werd’, werd geboren op 2 maart 1931. Als zoon van een boer begon hij zijn carrière in de partij in 1962. In 1985 bereikte hij, zo schrijft The Moscow Times, ’de hoogste post’ van secretaris-generaal van de Communistische Partij van de Sovjet-Unie. Hij was toen vierenvijftig jaar oud en de USSR was ’in economisch, sociaal en politiek verval’ na de periode van ’stagnatie’ onder Leonid Brezjnev en de kortstondige mandaten van Joeri Andropov en Konstantin Tsjernko.

Toen begon ‘zijn tijdperk’, met ’het tweeledige beleid van perestrojka (wederopbouw) en glasnost (openheid), dat eindigde ‘met de staatsgreep die leidde tot de ineenstorting van de Sovjet-Unie in 1991’. ’Michail Gorbatsjov heeft herhaaldelijk verklaard dat de ontbinding van de Sovjet-Unie nooit zijn einddoel was geweest, maar zijn leiderschap heeft een kettingreactie op gang gebracht die de wereld heeft veranderd’, analyseert de krant.

Gorbatsjov, winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede in 1990, ’bewonderd in het Westen‘ voor de rol die hij speelde bij het einde van de Koude Oorlog in zijn land, blijft ‘een figuur die voor verdeeldheid zorgt’, benadrukt The Moscow Times, ‘omdat hij wordt gezien als degene die de ontbinding van de Sovjet-Unie, en de economische chaos en het verlies van de status van supermacht die daarop volgden, in de hand heeft gewerkt’.

‘Sommigen zagen hem als een idealist, anderen als een hervormer, en sommigen zelfs als een verrader en CIA-“agent”’, schrijft Sputnik.

Lees ook:

Recent verschenen