Minstens 15 doden en 300 gewonden bij botsingen in Irak

© Ahmad Al-Rubaye / AFP

360 Magazine

| Amsterdam | 30 augustus 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Raketlancering Artemis I naar maan uitgesteld naar vrijdag

» Oekraïne: IAEA-deskundigen op weg om Zaporizja te inspecteren

Aanhangers van Al-Sadr bestormen Groene Zone

Ten minste vijftien mensen werden gedood en meer dan driehonderd mensen raakten gewond op maandag 29 augustus in Irak bij botsingen tussen aanhangers van Muqtada al-Sadr en zijn politieke rivalen in Bagdad en andere gouvernementen, meldt Iraqi News. Aanhangers van de Iraakse sjiitische leider ‘bestormden’ maandag de Groene Zone – het centrum van de internationale aanwezigheid in de stad – nadat zijn politieke ‘terugtrekking’ was aangekondigd, aldus de nieuwssite.

Lokale media meldden ’s avonds dat er een grote brand was uitgebroken in deze ultraveilige wijk van de hoofdstad, waar rookpluimen in de lucht te zien waren. De Iraakse regering heeft vanaf maandag tot nader order een avondklok ingesteld in alle gouvernementen van het land.

Irak heeft moeite om een nieuwe regering te vormen sinds de parlementsverkiezingen in oktober, waarbij de door Iran gesteunde sjiitische blokken zetels verloren aan de Sadristen. Al-Sadr, die zich in het verleden tegen zowel Iran als de Verenigde Staten heeft uitgesproken, is populair in Irak. Zijn pogingen om een regering te vormen zijn echter in de maanden na de verkiezingen gestrand op verzet van rivaliserende blokken, schrijft CNN. Uit onvrede met deze situatie gaan zijn aanhangers sinds juni de straat op.

Lees ook:

Recent verschenen