Minstens 19 buitenlandse pelgrims sterven tijdens hadj in Mekka

© Unsplash

The New York Times

| New York | Joep Harmsen | 17 juni 2024

Lees ook het andere nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Spanje: honderden mensen bezetten het beroemdste strand van Mallorca

» Rusland: leden van Islamitische Staat gedood tijdens gijzeldrama in gevangenis

Hoge temperaturen zorgen voor doden tijdens bedevaart

Minstens veertien Jordaniërs en vijf Iraniërs zijn gestorven tijdens de jaarlijkse bedevaart naar Mekka, die sinds vrijdag plaatsvindt in zinderende hitte, zo maakten de autoriteiten in hun landen zondag bekend. Het Jordaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat de veertien Jordaanse pelgrims waren overleden ‘na een hitteberoerte’, meldt The New York Times.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

De Saoedische autoriteiten hebben geen details gegeven over het aantal gevallen van hyperthermie, maar vorig jaar werden meer dan tienduizend gevallen geregistreerd, waarvan 10 procent een hitteberoerte, de gevaarlijkste vorm. ‘In Mekka bereikten de temperaturen zondag bijna 37 graden Celsius en recente studies hebben aangetoond dat door klimaatverandering de gezondheidsrisico’s nog groter zullen worden’, aldus de Amerikaanse krant. ‘Wetenschappers hebben gewaarschuwd dat de weersomstandigheden ernstig zullen worden als de hadj, die de maankalender volgt, in de zomer valt, zoals dit jaar het geval is.’

De pelgrimstocht is een van de vijf pijlers van de islam en veel van de rituelen vinden in de buitenlucht plaats, in Mekka en de omliggende woestijn. Deze rituelen omvatten het bidden buiten de Grote Moskee van Mekka en een dag lang bidden op de berg Arafat, vaak onder de brandende zon.

Recent verschenen