Controverse

Moet Ierland het aantal datacenters beperken?

© Unsplash

Courrier International

| Parijs | de redactie | 17 april 2024

Dataopslag slurpt elektriciteit. In Ierland zou dat haast evenveel zijn als de hele stedelijke bevolking verbruikt. Zijn nieuwe datacenters echt nodig voor de economische groei van het land?

JA: ‘Het systeem is verzadigd’

‘Hoe meer we te weten komen over de werkelijke impact van datacenters, hoe kortzichtiger het Ierse beleid van de afgelopen twintig jaar lijkt,’ schrijft de The Irish Times in een redactioneel. Begin juni onthulde het Ierse Centraal Bureau voor de Statistiek dat de 75 datacenters in 2022 bijna een vijfde van de elektriciteitsproductie van het land hadden verbruikt, het equivalent van wat alle stedelijke huishoudens in Ierland verbruiken. Dat is 30 procent meer dan in 2021. En in 2015 was het verbruik slechts 5 procent van de totale elektriciteitsproductie; oftewel een exorbitante toename van 400 procent in minder dan tien jaar. ‘Deskundigen en de nationale elektriciteitsleverancier EirGrid hebben herhaaldelijk gewaarschuwd dat het nationale elektriciteitsnet steeds meer onder druk komt te staan, niet in de laatste plaats door datacenters. Deze zijn bijzonder energie-intensief en kunnen tientallen of zelfs honderden computerservers van stroom voorzien.’ De krant wijst erop dat ze bovendien niet werken zonder koelsysteem en een enorme hoeveelheid water verbruiken. ‘Grote datacenters verbruiken evenveel energie en water als een kleine stad.’

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid