Moet Nieuw-Zeeland katten vergiftigen om vogels te beschermen?

© Unsplash

360 Magazine

| Amsterdam | 11 april 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» TikTok speelt grote rol in het verspreiden van desinformatie over Oekraïne

» Brazilië: presidentskandidaat Lula spreekt zich uit voor abortus en doorbreekt taboe

Kattenliefhebbers verzetten zich tegen uitroeiing wilde katten

Nieuw-Zeeland doet er alles aan om zijn bijzondere, inheemse vogelpopulatie te beschermen en wil invasieve roofdiersoorten indammen met pesticide. Niet alleen ratten en andere knaagdieren worden aangepakt, ook katten zijn het doelwit. Omdat katten erg geliefd zijn, is verdelging een taboeonderwerp geworden, zeggen milieubeschermers.

Katten zijn verantwoordelijk voor de dood van 1,12 miljoen vogels per jaar

Volgens de nieuwssite Wellington Stuff zijn er 1,2 miljoen huiskatten in Nieuw-Zeeland en lopen er nog eens miljoenen wilde katten rond, waarvan de meeste niet gesteriliseerd zijn. Deze enorme aantallen zijn rampzalig voor de vogelpopulaties, waaronder de kiwi, het symbool van Nieuw-Zeeland.

Het Britse dagblad The Guardian publiceerde de schattingen van de Nieuw-Zeelandse milieuorganisatie Forest and Bird: katten zijn verantwoordelijk voor de dood van 1,12 miljoen vogels per jaar. De Nieuw-Zeelandse publieke omroep RNZ meldt dat sommige dierenbeschermingsorganisaties aarzelen om een standpunt in te nemen, omdat ze de kattenliefhebbers niet voor het hoofd willen stoten. Zij zijn echter van mening dat de kat ‘een van de ernstigste ecologische bedreigingen vormt van Nieuw-Zeeland’.

Stuff meldt dat de SPCA, een stichting voor het welzijn van dieren, nu campagne voert voor nationale sterilisatie van wilde katten.

Lees ook:

Recent verschenen