Moeten we terroristen bij naam noemen?

| 03 april 2019

Jacinda Ardern, de premier van Nieuw-Zeeland, heeft gezworen nooit de naam in de mond te zullen nemen van de misdadiger die een slachting heeft aangericht in twee moskeeën. Haar beleid wekt lof, maar ook weerstand.

Nee

De recente aanslag in Nieuw-Zeeland heeft ons er weer eens van doordrongen dat terrorisme overal kan toeslaan. Een van de belangrijkste doelen van terroristen is angst zaaien. Ze imiteren andere aanslagen en proberen misschien zelfs vergeldingsacties uit te lokken, zodat ze hun ‘interculturele oorlog’ kunnen voortzetten. In dit soort gevallen wordt vaak gezegd dat we ‘slechts kunnen hopen’ dat de veiligheidsdiensten erin slagen nieuwe aanslagen te verijdelen. Maar we kunnen meer doen dan hopen, we kunnen hélpen, door te zorgen dat de moordenaar geen al te grote bekendheid krijgt.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid