Nancy Pelosi niet herkiesbaar als voorzitter Huis

© AFP

360 Magazine

| Amsterdam | 18 november 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Zeker 21 doden bij brand in vluchtelingenkamp Gaza

» Poetin stuurt onevenredig veel etnische minderheden naar het front

Pelosi was de eerste vrouwelijke voorzitter van het Huis

Nancy Pelosi, de voorzitter van de Democratische partij in het Huis van Afgevaardigden, stapt op. Dat heeft Pelosi donderdag bekendgemaakt, meldt CNN. Ze was de eerste vrouw die voorzitter van het Huis was en een van de bekendste en machtigste personen in de Amerikaanse politiek. Ze blijft wel actief in het Huis als afgevaardigde.

Of haar afscheid te maken heeft met de aanval in haar huis afgelopen maand is onduidelijk. Een verwarde man wist haar woning binnen te dringen en viel de echtgenoot van Pelosi aan met een hamer. Later bekende hij op zoek te zijn geweest naar Pelosi zelf. De echtgenoot van Pelosi lag na de aanval enige tijd in het ziekenhuis.

De favoriet om Nancy Pelosi op te volgen is de New Yorker Hakeem Jeffries. Als hij wordt gekozen, wordt hij de eerste zwarte politicus in de geschiedenis van de Amerikaanse politiek die een partij voorzit in het Huis van Afgevaardigden. Voorzitter van het Huis zal hij niet zijn: de Republikeinen wisten woensdag de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden te behalen.

Lees ook:

Recent verschenen