Nationalistisch rechts wint ruim bij verkiezingen Noord-Macedonië

© Robert Atanasovski / AFP

Al Jazeera

| Doha | Boris van der Spek | 09 mei 2024

Lees ook het andere nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Iran veroordeelt bekende regisseur tot acht jaar gevangenisstraf

» Einde aan bezetting universiteit Dublin na breken banden met Israël

De linkse president Pendarovski heeft zijn nederlaag toegegeven

In Noord-Macedonië heeft volgens de eerste resultaten de rechtse oppositie een grote overwinning bij de parlementsverkiezingen. Dat meldt Al Jazeera. Woensdagavond gaf de linkse president Stevo Pendarovski zijn nederlaag toe aan Gordana Siljanovska-Davkova, die wordt gesteund door de nationalistische VMRO-DPMNE-partij.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Siljanovska-Davkova wordt met de uitslag het eerste vrouwelijke staatshoofd van Noord-Macedonië, een voornamelijk ceremoniële functie in het Balkanland. Volgens de resultaten behaalde ze meer dan 64,5 procent van de stemmen, vergeleken met minder dan 29,5 procent voor Pendarovski.

Met 92 procent van de getelde stemmen won de oppositiepartij VMRO-DPMNE volgens de kiescommissie minstens 59 zetels in het 120 zetels tellende parlement. De regerende sociaaldemocraten (SDSM) wonnen slechts 19 zetels, waarschijnlijk een teken van de frustratie van de kiezers over de corruptie en de vastgelopen inspanningen om toe te treden tot de EU. De uitslag zal naar verwachting van invloed zijn op de kansen van Noord-Macedonië om zijn lang gekoesterde ambitie om toe te treden tot de Europese Unie waar te maken.

Recent verschenen