Iran veroordeelt bekende regisseur tot acht jaar gevangenisstraf

© Tiziana Fabi / AFP

Variety

| Los Angeles | Boris van der Spek | 09 mei 2024

Lees ook het andere nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Einde aan bezetting universiteit Dublin na breken banden met Israël

» Nationalistisch rechts wint ruim bij verkiezingen Noord-Macedonië

Volgens Iran heeft hij de veiligheid van Iran in gevaar gebracht

De Iraanse regisseur Mohammad Rasoulof is woensdag veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf, zweepslagen, een boete en inbeslagname van eigendommen. Dat meldt Variety. Babak Paknia, een mensenrechtenadvocaat die Rasoulof vertegenwoordigt, schreef op X dat het vonnis was bevestigd en was doorgestuurd voor tenuitvoerlegging.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

De belangrijkste redenen voor de straf zouden Rasoulofs publieke verklaringen, films en documentaires zijn geweest, die de rechtbank beschreef als ‘voorbeelden van samenspanning met de intentie een misdaad te plegen ten koste van de veiligheid van het land’.

Rasoulof, 52, is een van de meest vooraanstaande Iraanse regisseurs. Zijn laatste film, The Seed of the Sacred Fig, gaat volgende week in première op het filmfestival van Cannes. In het verleden heeft hij met zijn films herhaaldelijk de Iraanse censuurregels overtreden en kreeg hij drie gevangenisstraffen en een verbod om te werken en het land te verlaten. Sinds de opname van de film vorige maand werd aangekondigd, stonden de regisseur en het festival onder grote druk van de Iraanse autoriteiten om de film uit de competitie te halen. Producenten van de film meldden intimidatie door de staatspolitie. Zo werden acteurs opgeroepen voor ondervraging en mochten zij het land niet verlaten.

Recent verschenen