Israël neemt Palestijnse kant grensovergang bij Rafah over

© Chine Nouvelle / SIPA

Al Jazeera

| Doha | Boris van der Spek | 08 mei 2024

Lees ook het andere nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Voormalig pornoster Stormy Daniels getuigt in zwijggeldzaak tegen Trump

» Ruim 1300 bommeldingen op één dag op Slowaakse scholen

Grensovergang Kerem Shalom inmiddels weer heropend

Het Israëlische leger heeft dinsdag aangekondigd dat hun troepen de ‘operationele controle’ hebben overgenomen over de Palestijnse kant van de grensovergang Rafah tussen Gaza en Egypte. Dat meldt Al Jazeera. De grensovergang bij Rafah is de belangrijkste toegangspoort voor hulpgoederen en de enige uitgang voor mensen die het Israëlische offensief proberen te ontvluchten.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Israëlische tanks trokken het grensgebied binnen na een nacht van intensieve aanvallen. Eerder sloot Israël de grensovergang bij Kerem Shalom, waardoor de twee belangrijkste hulpaders van Gaza waren afgesloten. Maandag gaf het Israëlische leger verder tienduizenden burgers het bevel om te beginnen met de evacuatie van de nabijgelegen oostelijke delen van de stad Rafah.

Volgens Israël en bondgenoot Verenigde Staten gaat het om een ‘beperkte’ operatie om Hamas-strijders uit te schakelen en hun infrastructuur te ontmantelen. De Palestijnse gewapende groep zei maandag dat het een voorstel van Egypte en Qatar voor een staakt-het-vuren had geaccepteerd.

Recent verschenen