Netanyahu ontslaat defensieminister na kritiek

© Miriam Alster/FLASH90

360 Magazine

| Amsterdam | 27 maart 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Rusland gaat nucleaire wapens in Belarus plaatsen

» Grote staking legt trein-, bus- en vliegverkeer in Duitsland grotendeels plat

Israëlische betogers wilden naar woning Netanyahu

Nadat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zondag minister van Defensie Yoav Gallant ontsloeg, zijn in Tel Aviv en Jeruzalem grote protesten losgebarsten. The Jerusalem Post schrijft dat betogers probeerden de ambtswoning van Netanyahu te bereiken. Oproerpolitie kwam in actie met waterkanonnen om te voorkomen dat de woning bestormd zou worden.

Enkele eenheden van het Israëlische leger staken ook uit onvrede over de plannen

De Israëlische regering wil enkele juridische hervormingen doorvoeren, waarmee de macht van het Hooggerechtshof afneemt en het parlement meer zeggenschap krijgt. Gallant kondigde zaterdag aan de hervormingsplannen van Netanyahu niet te steunen, mede omdat er binnen de veiligheidsdiensten en het leger van Israël angst bestaat dat deze de democratie in Israël zullen aantasten. Daarop besloot de Israëlische premier Gallant de laan uit te sturen.

De plannen van de regering worden sterk bekritiseerd: al maandenlang demonstreren Israëliërs tegen de hervormingen. Voor de komende dagen is aangekondigd dat protesten en stakingen verhevigd zullen worden. Zo hebben vakbonden en artsen gezegd dat ze gaan staken en houden universiteiten de deuren gesloten. Enkele eenheden van het Israëlische leger staken ook uit onvrede over de plannen.

Lees ook:

Recent verschenen