Rusland gaat nucleaire wapens in Belarus plaatsen

© KREMLIN.RU / AFP

360 Magazine

| Amsterdam | 27 maart 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Grote staking legt trein-, bus- en vliegverkeer in Duitsland grotendeels plat

» Netanyahu ontslaat defensieminister na kritiek

Europese Unie dreigt met nieuwe sancties

Rusland gaat tactische nucleaire wapens in Belarus plaatsen. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin gezegd, meldt The Moscow Times. Volgens Poetin is de stap van Rusland niet ongebruikelijk en doen de Verenigde Staten en andere NAVO-landen al decennialang hetzelfde.

Desondanks is het besluit van Rusland opmerkelijk, omdat sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991 geen kernwapens meer in buurlanden waren gestationeerd. De beslissing wordt dan ook gezien als een manier om de dreiging richting Oekraïne op te voeren. Eerder gebruikten Russische strijdkrachten Belarus al om een offensief tegen Oekraïne te lanceren. Ook zijn er al Russische bommenwerpers in het land die tactische nucleaire wapens kunnen afvuren.

De NAVO ziet echter geen verandering in het Russische kernwapenbeleid. De EU heeft bij monde van EU-buitenlandchef Josep Borrell aangegeven wel te zullen reageren als Rusland de plannen doorzet. Zowel Belarus als Rusland kan dan nieuwe sancties verwachten, zei Borrell.

Lees ook:

Recent verschenen