Netanyahu vormt nieuwe Israëlische regering

© Miriam Alster/FLASH90

360 Magazine

| Amsterdam | 22 december 2022

» Elon Musk gaat opstappen als CEO van Twitter

» Zelensky brengt bliksembezoek aan de VS

Israël krijgt de meest rechtse regering uit de geschiedenis

De aankomende Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft woensdag een akkoord gesloten met andere partijen over het vormen van een nieuwe regering, schrijft The Jerusalem Post. Dat heeft Netanyahu aan de huidige president Isaac Herzog laten weten. Netanyahu’s Likud-partij won de verkiezingen in november, maar was sindsdien op zoek naar coalitiepartners.

Die coalitiepartners heeft Likud gevonden in drie ultra-orthodoxe partijen, waardoor Israël nu de meest rechtse regering in haar geschiedenis krijgt. Dankzij deze steun heeft de regering nu een kleine meerderheid in het Israëlische parlement, met 64 van de 120 zetels in de Knesset. De leiders van deze ultra-orthodoxe partijen zullen waarschijnlijk een rol als minister gaan vervullen in het kabinet.

De 73-jarige Netanyahu, die van 1996 tot 1999 en vervolgens van 2009 tot 2021 als premier van Israël was, kan zich opmaken voor zeer conservatieve coalitiepartners. Zo streven zij naar een inperking van rechten van vrouwen en lhbtiq’ers, een annexatie van de Westelijke Jordaanoever en een nog grotere rol voor het leger bij het bewaken van de openbare orde. Met name het conflict met de Palestijnen zou hierdoor verder uit de hand kunnen lopen.

Lees ook:

Recent verschenen