New York geeft ruim veertig gestolen kunstvoorwerpen terug aan Italië

© Piero Cruciatti / Anadolu Agency

BBC

| Londen | Boris van der Spek | 09 augustus 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Prominente Colombiaanse drugsbaron krijgt jarenlange celstraf

» Iraakse media mogen niet langer woord ‘homoseksualiteit’ gebruiken

De voorwerpen hebben een totale waarde van 3,5 miljoen dollar

De autoriteiten van de staat New York hebben gestolen kunstvoorwerpen ter waarde van bijna 3,5 miljoen dollar teruggegeven aan Italië. Het is niet voor het eerst dat New York deze stap neemt: ook in 2022 werd voor miljoenen aan antiquiteiten teruggestuurd naar het Zuid-Europese land, schrijft de BBC. Met de acties wil New York zijn imago als mondiaal centrum voor de illegale handel in kunstwerken aanpakken.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Tijdens de repatriëringsceremonie, die werd uitgevoerd in samenwerking met Italiaanse ambtenaren, werden tweeënveertig kunstvoorwerpen overhandigd, waarvan sommige meer dan 2500 jaar oud zijn. Sinds Alvin Bragg officier van justitie is geworden in Manhattan, zijn al zeker tweehonderd voorwerpen teruggekeerd naar Italië, wat een van zijn beloften was bij zijn aantreden.

Onder de voorwerpen die werden teruggegeven is een vaas uit Apulië in Zuid-Italië, die dateert van 335 v.Chr. De vaas was gestolen van een begraafplaats en vervolgens naar het buitenland gesmokkeld door de beruchte kunsthandelaar Giacomo Medici. De afgelopen jaren zijn door de staat New York ook kunstvoorwerpen teruggebracht naar landen als Irak, China en India.

Lees ook:

Recent verschenen