Prominente Colombiaanse drugsbaron krijgt jarenlange celstraf

© AP

The New York Times

| New York | Boris van der Spek | 09 augustus 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Iraakse media mogen niet langer woord ‘homoseksualiteit’ gebruiken

» New York geeft ruim veertig gestolen kunstvoorwerpen terug aan Italië

Otoniel stond jarenlang aan het hoofd van de Clan del Golfo

Een van ’s werelds meest gezochte drugsbaronnen ter wereld is dinsdag in een Amerikaanse rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijfenveertig jaar. Dat schrijft The New York Times. Dairo Antonio Úsuga, ook wel bekend als ‘Otoniel’, stond aan het hoofd van de beruchte Clan del Golfo, of Gulf Clan, en pleitte eerder schuldig aan grootschalige drugssmokkel.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

‘Ik neem de verantwoordelijkheid op me voor de misdaden die ik heb begaan,’ zei Otoniel, wiens Clan del Golfo jarenlang het noorden van Colombia in een greep van geweld hield. Mocht de eenenvijftigjarige Otoniel nog in leven zijn als hij zijn gevangenisstraf heeft uitgezeten, dan staat hem mogelijk nog een jarenlange straf in thuisland Colombia te wachten.

Ten tijde van de burgeroorlog vocht Úsuga mee met zowel linkse als rechtse guerillastrijders voordat hij lid werd van de Clan del Golfo. Voor zijn arrestatie in 2021 was hij de meest gezochte crimineel van het land. De Clan del Golfo, ook bekend als de Gaitanist Self-Defense Forces of Colombia, is de baas over een groot deel van het noorden van Colombia, waar veel illegale mijnbouw, mensensmokkel en drugs- en wapenhandel plaatsvindt.

Lees ook:

Recent verschenen