Nieuw vaccin kan mogelijk beschermen tegen toekomstige coronavirussen

© Mat Napo / Unsplash

The Guardian

| Londen | Maud Wiersma | 07 mei 2024

Lees ook het andere nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Zuid-Afrika: gebouw in aanbouw ingestort, meerdere doden en tientallen vermist

» Macron en Xi pleiten voor wapenstilstand tijdens Olympische Spelen

Het vaccin zou bescherming bieden tegen varianten die nog niet eens bekend zijn

Wetenschappers hebben een vaccin ontwikkeld dat het potentieel heeft om bescherming te bieden tegen een breed scala aan coronavirussen, waaronder varianten die nog niet eens bekend zijn. Dat schrijft The Guardian.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

De experimentele injectie, die is getest op muizen, markeert een verandering in de strategie richting ‘proactieve vaccinologie’, waarbij vaccins worden ontworpen en klaargemaakt voor productie voordat een mogelijk pandemisch virus uitbreekt.

Het vaccin wordt gemaakt door onschadelijke eiwitten van verschillende coronavirussen aan minuscule nanodeeltjes te hechten die vervolgens worden geïnjecteerd om het afweersysteem van het lichaam voor te bereiden op het bestrijden van de virussen, mochten ze ooit binnendringen. Omdat het vaccin het immuunsysteem traint om zich te richten op eiwitten die door veel verschillende soorten coronavirussen worden gedeeld, is de bescherming die het induceert extreem breed, waardoor het effectief is tegen bekende en onbekende virussen in dezelfde familie.

Recent verschenen