Niger: junta sluit luchtruim vanwege dreigende militaire interventie

© Issifou Djibo / EPA

BBC

| Londen | Joep Harmsen | 07 augustus 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Indiase ruimtemissie op schema: Chandrayaan-3 in baan om de maan

» Ten minste 34 doden bij treinongeluk in Pakistan

Ultimatum van ECOWAS is verlopen

De Nigerese coupplegers hebben het luchtruim van het land tot nader order gesloten vanwege de dreiging van een militaire interventie door buurlanden. Vliegverkeerwebsite Flightradar24 laat zien dat er op dit moment geen vliegtuigen in het luchtruim van Niger zijn, meldt de BBC. De West-Afrikaanse groep van landen, ECOWAS, had gewaarschuwd geweld te gebruiken als president Mohamed Bazoum zondagavond niet in zijn functie hersteld zou zijn.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Het ultimatum is inmiddels verlopen en ‘nu zijn alle ogen gericht op de volgende beslissing van de West-Afrikaanse leiders,’ schrijft Al Jazeera. De coupplegers lijken vast te houden aan de macht: ze weigerden deze week bemiddelaars te ontmoeten die door ECOWAS waren gestuurd om te onderhandelen over een diplomatieke uitweg uit de crisis. Op zondagavond was er echter ‘geen militaire interventie in zicht,’ aldus de Qatarese zender. Een woordvoerder van de junta zegt dat het leger van Niger klaarstaat om het land te verdedigen.

Bazoum werd op 26 juli gearresteerd en generaal Abdourahmane Tchiani, commandant van de presidentiële garde, riep zichzelf later uit tot nieuwe leider. De militaire machtsovername is internationaal veroordeeld, onder andere door de voormalige koloniale mogendheid Frankrijk en de rest van de Europese Unie, maar ook door de Verenigde Naties en de Verenigde Staten.

Lees ook:

Recent verschenen