West-Afrikaanse landen waarschuwen Niger, waar politici worden opgepakt

© Xinhua

Africanews

| Pointe-Noir | Boris van der Spek | 01 augustus 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Koranverbrandingen in Denemarken en Zweden gaan door

» Colombiaanse president Petro in het nauw na arrestatie zoon

Woensdag vond er een staatsgreep plaats in Niger

Het West-Afrikaanse economische samenwerkingsverband ECOWAS heeft zich op een top in Nigeria uitgesproken tegen de staatsgreep in Niger. Volgens Africa News eisen de landen dat de Nigerese president Mohamed Bazoum weer wordt geïnstalleerd. Zij stellen dat er in het uiterste geval een militaire interventie door de ECOWAS-landen kan volgen.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Behalve de dreiging met een interventie worden er sancties voor de coupplegers, onder wie generaal Abdourahmane Tchiani, in het vooruitzicht gesteld. Alle tegoeden van Niger in West-Afrika zijn bevroren, de grenzen met het land zijn gesloten en er mogen geen commerciële in- en uitgaande vluchten plaatsvinden. In een reactie hebben de coupplegers gezegd geen buitenlandse interventie te zullen accepteren. Maandag zijn vervolgens drie prominente politici opgepakt.

Ook riepen ze hun aanhangers op de straat op te gaan om te protesteren tegen de dreigementen van de ECOWAS-landen. Zondag gaven daar honderden mensen gehoor aan. Zij probeerden de ambassade van Frankrijk in hoofdstad Niamey te bestormen. Niger is een voormalige kolonie van Frankrijk en het Europese land krijgt de schuld van de economisch moeilijke tijden.

Lees ook:

Recent verschenen