Oegandese parlement wil doodstraf voor homoseksualiteit invoeren

© Rebecca Vassie / AP Photo

360 Magazine

| Amsterdam | 22 maart 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Krachtige aardbeving doodt minstens 13 mensen in Pakistan en Afghanistan

» Griekenland: premier kondigt nieuwe verkiezingen aan voor het voorjaar

Mensenrechtenactivisten spreken van een ‘haatwet’

Oegandese parlementsleden hebben een controversieel wetsvoorstel tegen de lhbti-gemeenschap aangenomen dat homoseksuele handelingen met de dood bestraft, bericht The Guardian. Op twee na hebben alle 389 parlementsleden dinsdagavond gestemd voor het strenge wetsontwerp, dat stelt dat homoseksuele seks en ‘werving, promotie en financiering’ van homoseksualiteit bestraft kunnen worden met de doodstraf.

Een eerdere versie van de wet leidde tot veel internationale kritiek en werd later door het constitutionele hof van Uganda op procedurele gronden nietig verklaard. De wet gaat nu naar president Yoweri Museveni, die zijn veto kan uitspreken of de wet kan ondertekenen. In een recente toespraak leek hij zijn steun voor het wetsontwerp uit te spreken.

In Oeganda staat op homoseksuele seks al levenslange gevangenisstraf

Het wetsvoorstel is de laatste in een reeks tegenslagen voor lhbti-rechten in Afrika, waar homoseksualiteit in de meeste landen illegaal is, schrijft The Guardian. In Oeganda, een overwegend conservatief christelijk land, staat op homoseksuele seks al levenslange gevangenisstraf. Mensenrechtenactivisten hebben de beslissing van het Oegandese parlement veroordeeld en spreken van een ’haatwet’.

Lees ook:

Recent verschenen