Oekraïne en Rusland wijzen naar elkaar na raketincident

© EPA/PAWEL SUPERNAK POLAND OUT

360 Magazine

| Amsterdam | 16 november 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Nieuwe doodstraffen uitgedeeld in Iran

» Extreem weer werkt regeringsonderdrukking in eilandstaten in de hand

Volgens NAVO-landen werd de raket door Oekraïne afgevuurd

Een dag nadat een Pools dorp vlak over de grens met Oekraïne werd geraakt door een raket, met twee dodelijke slachtoffers als gevolg, is er nog veel onduidelijk over de herkomst van het projectiel, meldt The Guardian. Volgens de Oekraïense president Volodymyr Zelensky is de raket Russisch en ook Poolse autoriteiten wijzen erop dat de raket van Russische makelij is.

Dat betekent overigens niet dat de raket uit Rusland werd afgeschoten, zo benadrukken verschillende NAVO-landen, waaronder de VS. Zij zeggen dat de raket waarschijnlijk een raket betreft uit het luchtafweersysteem van Oekraïne, die werd afgeschoten om een Russische aanval te pareren. Het Oekraïense leger werkt, net als zijn vijand, met Russische raketten.

Desondanks zegt de Poolse premier Mateusz Morawiecki dat de raket als provocatie door Rusland kan zijn afgeschoten. Ondertussen blijft Rusland ontkennen dat het aanvallen op de grensregio heeft afgevuurd en lijken NAVO-landen naar manieren te zoeken om het incident te bagatelliseren en de kalmte te bewaren.

Lees ook:

Recent verschenen