Oekraïne vreest nieuw Russisch offensief

© EPA

360 Magazine

| Amsterdam | 02 februari 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Duits consulaat-generaal in Istanboel tijdelijk dicht wegens terreurdreiging

» Tyre Nichols begraven in Memphis, Tennessee

Naar verwachting begint het offensief op 24 februari

De oorlog in Oekraïne krijgt deze maand naar verwachting een nieuwe impuls. Oekraïense inlichtingendiensten melden dat op 24 februari een nieuw offensief door de Russische strijdkrachten wordt voorzien, omdat het dan een jaar geleden is dat de oorlog begon. Rusland zou inmiddels tot vijfhonderdduizend militairen gemobiliseerd hebben voor dit offensief.

De Europese Unie wil, mede ter voorbereiding op dit mogelijke offensief, het komende jaar in totaal dertigduizend Oekraïners een militaire opleiding geven. Vijftienduizend van deze militairen in opleiding zijn al bezig aan een verkort opleidingstraject. De trainingen, die plaatsvinden in met name Polen en Duitsland, zijn vooral gericht op het leren omgaan met westerse wapens. Ook burgers worden er opgeleid tot militairen.

Intussen gaan de beschietingen op Oekraïense steden, vooral in het oosten van het land, nog onverminderd door. Zo kwamen woensdag meerdere mensen om het leven in de stad Kramatorsk toen een Russische raket een appartementencomplex raakte, meldt persbureau Reuters. De aanval is niet bevestigd door het Russische leger.

Lees ook:

Recent verschenen